Business - Left overs - Toss n Turn

Ska du starta en flyttfirma? Gör en affärsplan

Att göra en affärsplan är en viktig del av att starta vilken verksamhet som helst. Dessförinnan bör man ha gjort en grovhuggen budgetkalkyl och över huvud taget övervägt hur ännu en firma kan klara sig i konkurrensen av flyttfirmor i området i fråga.

När man har satt sig in lite i branschen är det dags att göra en affärsplan. Inte för någon annans skull – utan först och främst för din egen. Affärsplanen är dock ett viktigt redskap om du, i ett senare skede, kommer söka investeringar eller annat finansiellt stöd för din verksamhet.

En affärsplan ger dig en överblick över hur inkomster och utgifter ser ut. Det kommer också innebära att du behöver planera för hur firman ska marknadsföras och få kunder. Men vad mer ska man egentligen ha med?

Börja med att efterforska marknaden

En grund till en god affärsplan är efterforskning av marknaden i fråga. I fallet om flyttbranschen kan det löna sig att gå på jakt efter tidningar och andra publikationer som skriver om trender i branschen. Dessa publikationer är normalt mycket goda källor till kunskap, även om de inte alltid skriver enbart om flyttfirmor, och kommer göra dig bättre rustad för att leda en verksamhet inom branschen.

Ett annat förslag är att göra undersökningar i ditt närområde kring vilka flyttbehov folk har. Sedan kan svaren jämföras med de tjänster (och priser) som dina konkurrenter erbjuder. Kanske kan du erbjuda en viss tjänst till ett lägre pris än de andra?

Struktur

Affärsplanen bör innehålla ett detaljer avsnitt om strukturen i bolaget. Till exempel är det viktigt att få med hur många du planerar att anställa, hur du ska skilja dig från konkurrensen, vad dina utgifter kommer att vara, hur verksamheten ska finansieras och vad du planerar att göra i vinst mellan flyttfirmor i stockholm – jabeexpress.se. Det här avsnittet är svårt att göra, och det tar en del tid. Om du anstränger dig finns goda chanser att du kan göra ett avsnitt som stämmer väl överens med verkligheten. Var realistisk.

Startkapital

Flyttfirmor kräver i regel förhållandevis lågt startkapital, jämfört med många andra verksamheter. Likväl är det viktigt att veta exakt hur mycket du behöver för att komma igång. Den erforderliga startsumman för en flyttfirma bör framgå av en god affärsplan, en summa som är mycket viktig att få fram. Ska du ta lån eller leta efter investerare är det viktigt att det här framgår på ett tydligt sätt. Det ska även gå att läsa hur du har kommit fram till summan som nämns här.

Om du inte har skrivit en affärsplan förut, kan det vara värt kostnaden att hyra in ett proffs som kan hjälpa dig. Det är dock fullt möjligt att göra det själv, men utan erfarenhet krävs det att man lägger ned en hel del tid och energi på den.

Finns efterfrågan?

En förutsättning för alla flyttfirmor är att det finns en efterfrågan på flyttjänster i området. Det finns ingen magisk formel för att hitta den perfekta marknaden, men din marknadsefterforskning (som nämnt ovan i texten), bör ge dig en överblick över kundernas behov i ditt område.